** English below **


Wat is Mede

Leestijd +/- één minuut

Mede is een een speciale soort wijn, gemaakt van alleen honing. Doordat het van alleen honing wordt gemaakt, mogen wij het dan weer geen wijn noemen. Toch staat mede in de volksmond wel bekend als honingwijn. 
Wat raar is eigenlijk, wanneer je de geschiedenis kent. Mede is namelijk én veel ouder dan wijn én stond aan de het begin van het wijn-maken. Het proces van wijn-maken lijkt daarbij zeer op die van mede-maken. Zo ontstond er over de hele wereld een rijke, maar inmiddels vergeten traditie rondom mede.
Wat nooit vergeten werd, is de eretitel namelijk: de drank van de goden.

Kleine geschiedenisles mede

Wist je dat Mede naast dat het veel ouder is dan wijn het ook op zeven verschillende plaatsen werd ontdekt?
De eerste aanwijzingen voor mede komen uit de Neolithische revolutie (10.000 v.Chr.), de tijd dat de mens van jagers-verzamelaars de transitie maakten naar landbouw, hiermee creëerden zij ook de ideale omstandigheden om mede te ontdekken namelijk; honing die voor langere tijd bewaard blijft.

Honing kende de mensen al. In de tijd van jagers-verzamelaars zochten zij dit namelijk al actief. Water voor bij de honing was ook aanwezig. Het is erg aannemelijk dat zij honing en water bij elkaar voegden voor de smaak. Al weten wij het niet zeker.
Bewaar deze combinatie van water en honing voor langere tijd, en de kans bestaat dat de natuur er mede van maakt. Door het natuurlijke gistingsproces wordt de honing omgezet naar alcohol. In het beginstadium smaakt het vooral naar zoet bier, pas na lang rijpen krijg je de echte mede smaak. 

Aangezien de eerste beschavingen op elkaar leken én honing erg breed voorkomt, ontdekten meerderen samenlevingen onafhankelijk van elkaar mede. De Egyptenaren en de Sumerische beschaving hebben volgens ons de sterkste papieren, maar zeker weten doen wij het niet.

 


** English **
What is mead

Reading time +/- one minute


Mead is an special kind of wine, made from honey only. Because it is made from only honey, we cannot call it a wine. Nevertheless, mead is popularly known as honey wine.

Which is really strange when you know the history. Mead is much older than wine and was at the beginning of wine making. The process of making wine is very similar to that of mead-making. This is how a rich, but now forgotten, mead tradition arose all over the world.

What was never forgotten is the honorary title: the drink of the gods.


Little history lesson

Did you know that in addition to being much older than wine, mead was also discovered in seven different places?

The first indications for mead come from the Neolithic Revolution (10,000 BC), the time when humans made the transition from hunter-gatherers to agriculture, creating the ideal conditions to discover mead, namely; honey that is stored for a longer period of time.

 

People already knew honey. In the time of hunter-gatherers, they were already actively looking for it. Water to add to the honey was also provided. It is very likely that they mixed honey and water together for taste. But we're not sure.

Keep this combination of water and honey for a longer period of time, and there is a chance that nature will make mead of it. The natural fermentation process converts the honey into alcohol. In the initial stage it mainly tastes like sweet beer, only after a long period of maturation do you get the real mead taste.

 

Since the first civilizations resembled each other and honey is very common, several societies discovered independently of each other. In our opinion, the Egyptians and the Sumerian civilization have the strongest credentials, but we cannot be sure.